Sarbatoarea Pastelui – simbol al luminii, sacrificiului si purificarii


Timpul deschis de Duminica Floriilor, inchis de Duminica Tomii si intersectat de noaptea Invierii reprezinta scenariul unui ritual de innoire anuala a lumii. Sarbatoarea Pastelui este asociata cu primavara, trezirea naturii la viata simbolizand noua viata pe care crestinii au castigat-o prin rastignirea si Invierea lui Iisus. Este un moment de liniste sufleteasca, apropiere de familie si de cei dragi.Farmecul deosebit este dat atat de semnificatia religioasa, sansa fiecaruia dintre noi la mantuire, cat si de obiceiuri si traditii, a caror diversitate reflecta modalitatile de lauda aduse lui Dumnezeu:

Lumanarea aprinsa ne trimite cu gandul la Dumnezeu, despre care Sfanta Scriptura ne spune ca este Lumina. Flacara este intr-o continua miscare, iar ceara se topeste incet, simbolizand jertfa, daruire de sine. Lumanarea este simbolul biruintei vietii asupra mortii si a luminii lui Hristos asupra intunericului.

Oul rosu simbolizeaza Invierea Domnului. Dupa cum puiul de gaina sparge coaja oului si iese la viata, asa Iisus a iesit din mormant, dovada a unui nou inceput, a invierii tuturor. Culoarea rosie reprezinta sangele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mantuirea lumii.

Articol scris de astrolog Iris

Mielul, care prin chipul lui exprima blandetea, il reprezinta pe Iisus Hristos care s-a jertfit pentru pacatele oamenilor si a murit asemeni unui miel nevinovat.

Pasca are forma rotunda, amintind de coroana Mantuitorulu…… Continue reading →

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close